marți, 30 noiembrie 2010

Sistemul de impozite

De multe ori mă întreb de ce sunt firmele discriminate pozitiv de sistemul de impozitare. De ce o firmă plătește doar 16% impozit pe profit și în anumite cazuri TVA pe bunurile achiziționate, în timp ce eu ca angajat plătesc cam 45% din salariul complet ca impozit + încă 24% TVA dacă îmi folosesc salariul pentru consum.
De ce nu plătesc și angajații impozit pe profit 16% ca firmele.
Ideea ar fi următoarea - dacă aleg să-mi cheltui banii, oricum plătesc 24% TVA, iar dacă la sfârșit de an îmi mai rămân bani, pe aceia să plătesc impozit pe profit, ca orice firmă. Mi s-ar părea mult mai echitabil decât sistemul actual.
Un astfel de sistem s-ar putea implementa foarte ușor cu dezvoltarea metodelor electronice de plată. Dar nu aceasta este interesul statului din păcate, și în primul rând al politicienilor. Interesul lor, cel puțin în România, este de a împovăra cât mai puternic oamenii care muncesc, ca să împartă banii obținuți între ei și votacii lor (prin diverse forme - gen pensii de la stat, făină :P sau posturi călduțe pentru membrii de familie).
Daca toate plățile s-ar efectua electronic, o astfel de schimbare ar fi chiar banală, evaziunea ar fi aproape inexistentă, și nici motivația pentru evaziune n-ar fi așa de mare.
Care sunt șansele să vedem așa ceva implementat în România? 0 (zero) barat. Pentru că cei mai mari evazioniști sunt printre altele politicienii noștri.

2 comentarii:

  1. Evaziunea este prezenta mai mult decat coruptia in Romania si, din pacate, nimic nu poate schimba asta!
    Firmele sunt teoretic, ajutate de stat pentru a produce valoare adaugata, pe care platesc TVA.
    Persoanele fizice , teoretic, ar trebui
    ajutate cu reduceri la TVA in cazul alimentatiei si medicamentelor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Din păcate nu cred că reducerea TVA în cazul alimentelor și medicamentelor ar avea efectul scontat. Asta deoarece reducerea TVA probabil ar mări doar marja de profit a comercianților. După cum probabil știi, prețul este dat de cerere și ofertă, nu de nivelul taxelor. Taxele doar pot să afecteze marjele de profit. Dacă acum oamenii sunt dispuși să plătească 3 lei pe un kg de pâine, și cu TVA de 5% pe pâine o să fie dispuși să facă la fel.

    RăspundețiȘtergere