joi, 27 ianuarie 2011

Pentru cei care încă plâng după comunism

Aseară la un moment dat am dat peste știri unde arătau niște oameni care plângeau nostalgic după comunism, că ce bine era, toți avea locuri de muncă, toți aveau unde să stea etc.

Acei oameni cred că n-au trăit pe vremea aceea sau habar n-au ce s-a întâmplat atunci.
Dar hai să luăm lucrurile pe rând.

Din punct de vedere economic, așa cum a arătat și Lucian Davidescu comunismul nu numai că n-a fost benefic, dar chiar a dăunat dezvoltării țării. Nimic nu arată mai bine acest lucru ca graficul de mai jos:



Ce "merite" a avut atunci comunismul? Păi a făcut ce au știut comuniștii mai bine, au redistribuit sărăcia. Era răsplătită lenea și nemunca.
Hai să vă dau și un exemplu: bunicul meu când era tânăr lucra pe câmp pentru niște oameni bogați (înainte de comunism). A strâns bani, iar când vroia să se însoare, s-a gândit să-și ia o căsuță unde să se stabilească. S-a dus în satul vecin, a negociat pentru o casă etc. Din păcate pentru el cu două zile înainte să trebuiască să plătească casa, s-au gândit acei minunați comuniști să confiște efectiv "averile" oamenilor care au muncit pentru ele. Astfel au făcut o lege prin care primii 100 de lei se schimbau cu 20, iar ce era peste 100 primeai 5 lei pentru fiecare suta de lei.
Totul pentru gloria comunismului și pentru a-i face pe toți egali (adică la fel de săraci). Așa s-au transformat banii de casă ai bunicului meu în banii pentru o pereche de bocanci.

Ce mai știau să facă comuniștii? Păi puteau să vină la tine niște funcționari și să-ți ia vaca pentru care ai muncit, i-ai dat de mâncare, l-ai crescut, ca să-l dea la alții care de obicei erau prea leneși să muncească - sau în aceeași ordine de idee, erau "privilegiați" - de exemplu securiști. Deci unii erau mai egali decât alții.

Cei care deplâng comunismul sunt de fapt confuzi, ei plâng după "siguranța" de altădată, să ai un loc de muncă sigur, să ai o locuință pe care îti dă cineva etc.

Cine crede că acum e capitalism, se înșală.
Din păcate și în ultimii 20 de ani au fost manifestări similare comuniștilor (adică confiscarea banilor). Astfel am găsit la un moment dat un carnet de CEC de la bunică-mea cu vro 5000 de lei din 87. Câți bani credeți că mai pot să scot de pe el? Fix 50 de bani...

Atâta timp cât există un venit minim garantat de stat (adică bani primiți ca să nu faci nimic), atâta timp cât există categorii privilegiați față de alții (vezi judecători și militari), atâta timp cât există monopol asigurat de stat (vezi notari), sistemul nu se poate numi capitalist.
E un socialism mascat - nu mai e dictatura aceea dar tot un fel de socialism e.
La fel există "privilegiați" - de exemplu "politicieni" care acuma dă bacalaureatul, dar în curând o să devină avocați datorită unei legi minunate inventate de ei, clienții de partid, sau pur și simplu toți cei care își permit să ignore legea, să trăiască deasupra legii. Deci și acum unii sunt mai egali decât ceilalți.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu